Under Gunilla Lindskogs föreläsning får vi ta del av hennes erfarenheter av att vara anhörig till en person med sexberoende och att hitta vägen ut ur medberoende.

Utvecklade ett medberoende

Gunilla är född i Karlskrona. Via Nyköping hamnade hon så småningom i Härnösand, dit kärleken förde henne. Det hon inte visste då var att den man hon blivit förälskad i och planerade att leva sitt liv med hade ett omfattande sexberoende.

Gunilla utvecklade med tiden ett medberoende som bland annat innebar att hon fick koncentrationssvårigheter och att fokus hela tiden hamnade på fel saker.

Steget mot förändring

Till slut kom en punkt där Gunilla fattade beslutet att inte längre bo tillsammans med sin partner. Relationen fortsatte sedan ytterligare en tid, nu i form av ett särboförhållande, men det första steget mot en större förändring var taget.

Att komma bort från medberoendet och få distans till förhållandet var en process som behövde få ta tid och rymde många olika känslor. När relationen tog slut mådde Gunilla till en början sämre innan det blev bättre.

Delar med sig för att fler ska våga prata

Idag bor Gunilla i Sundsvall. Hon lever ett bra liv där hon hittat kärleken igen – i ”världens snällaste sambo” – och är aktiv inom flera olika föreningar. Hon berättar öppet om sina tidigare upplevelser och vill bidra till att fler vågar prata om hur sexberoende kan påverka relationer.

OBS: Gunilla föreläser även om sina erfarenheter av utmattningssyndrom, vilket hon drabbades av på 90-talet innan begreppet utmattningssyndrom var etablerat. Dessutom är hon utbildad Seniorambassadör och kan föreläsa om sina upplevelser av ålderism.