Att öppna upp och dela med sig utgör en viktig stolpe i (H)järnkolls ambition, där ambassadörernas egna berättelser används som verktyg för att sprida kunskap och motverka fördomar och diskriminering av psykisk ohälsa.
Våra ambassadörer
Thomas Järnankar
50 år
Thomas vaknar upp i en sjukhussäng i september 2020. Efter ett suicidförsök.
I föreläsningen ”Släpp det där mörkret” berättar han om VARFÖR han hamnade där och HUR han tog sig därifrån.
En berättelse om hur det går att resa sig från allt och ge livet en ny chans. Resan handlar om ångest, oro, självskadebeteende, hemmasittning, PTSD, depressioner, feldiagnoser. Men trots detta så har Emelie en stor tilltro till sjukvården.
Annsofi är inte ADHD eller Atypisk autism och Annsofi är inte sin mamma. Det här är Annsofis historia om att få diagnoser i vuxen ålder, om att få en diagnos som hon absolut inte kan acceptera till en början. Men med stöd från andra och en kraft att vilja förstå vem hon är så lyckades Annsofi skapa ett liv som hon trivs med.
Emilia föreläser om sitt liv som maskrosbarn. Hon växte upp i ett hem som präglades av psykisk ohälsa våld och missbruk. Men precis som en maskros som kan växa genom asfalten, har hon klarat sig. Hur hon lyckades med det berättar hon i sin föreläsning.
Agneta Hudding, ursprungligen från det sörmländska Nynäshamn, föreläser om sin långa livsresa, som tagit henne från kyrkans predikstol till den psykiatriska slutenvårdens mörkare rum. För att slutligen efter en lång kamp hitta tillbaka till ett värdigt liv.
Gunilla berättar öppet om sina erfarenheter med att vara anhörig till en person med sexberoende och att hitta vägen ut ur medberoende. Hon är dessutom utbildad Seniorambassadör / samtalsledare och föreläser om sin utmattningssyndrom.